Hogyan gondoskodjunk gyermekünk egészségéről?

Gyerek játékok fertőtlenítése

A tisztaság és csíramentes környezet rendkívül fontos egészségünk biztonsága érdekében, erre még inkább oda kell figyelni, ha kisgyermek van a családban. A csecsemők dolgait sterilizálni kell, a nagyobb gyerekek játékait, edényeit és egyéb eszközeit sem árt időről időre átmosni, fertőtleníteni.

„Néhány baktérium csak erősíti az immunrendszert!”

Mindnyájan ismerjük ezt a mondást, véleményt. Természetesen van abban is igazság, hogy hasznos lehet az immunrendszer „edzése”, azonban a fertőzésforrások tudatos „gyártása” mégiscsak túlzás lenne. A fertőtlenítés szükségessége akkor válik igazán égetővé, ha beteg van a családba, esetleg háziállatot is tartunk. Ha a gyerekjátékok szájbavétel után kerülnek a földre, egyértelműen tisztításra szorulnak. A jelenleg uralkodó vélemények szerint a gyermekjátékokat hetente kell fertőtleníteni, óvodában és bölcsödében naponta.

A fertőtlenítendő játékok osztályozása

A gyermekjátékok mosását és fertőtlenítését úgy lehet a legegyszerűbben elvégezni, ha osztályozzuk őket, és olyan csoportokat alakítunk ki, melyek hasonló kezelést igényelnek.
Példa a gyerekjátékok csoportosítására, a fertőtlenítési igény szerint:

  • Puzzle, építőkockák, kinder, illetve mindenféle apró elemekből álló játék
  • Elemes játékok
  • műanyag építőkockák, LEGO
  • játék szettek
  • játékvonatok, autópályák
  • plüss játékok
  • fából készült játékok
  • műanyag autók
  • babák
  • gumi és műanyag játékok.

Mit és hogyan fertőtlenítsünk?

A plüss játékok fertőtlenítése a mosógépben megy a legegyszerűbben, természetesen antiallergén mosószer használata a kötelező. Talán ezzel a játéktípussal a legegyszerűbb a dolgunk. Az olyan játékszerek tisztítása és fertőtlenítése a legbonyolultabb, melyek elektromos árammal működnek, illetve bonyolult a formájuk. Használhatunk olyan fertőtlenítő szert, melynek gyenge vizes oldata is hatásos, ugyanakkor veszélytelen a gyerekek egészségére. Ha ilyet nem találunk, akkor alkoholos vattával vagy szivaccsal töröljük át ezeket a játékokat. A nagyon bonyolult formájú dolgokat permetezzük be a fertőtlenítő szerrel, ezután töröljük át.

Egyszerű lehet a feladat a mosható játékokkal, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a legkisebb mosó- vagy fertőtlenítőszer is veszélyes lehet a kisgyermekekre, ezért alaposan öblítsünk.

 

 Tisztítás és szakszerű fertőtlenítés a gyerekszobában, otthonunkban. Tovább olvasva: fertőtlenítő szer vásárlása, otthonunk tisztítása, fertőtlenítés gyorsan.