Ivóvíz csövek rendszerének kialakítása

Csatorna műanyag csövekből

Az ivóvíz-csőhálózat céljára csak a szabványnak megfelelő és engedélyezett cső, idom és ragasztóanyag használható.

A PVC vízvezetékcső nem alkalmazható:

  • tűzivízvezeték céljára
  • épületeken belül gázvezeték céljára.

A PVC ivóvízvezeték alapanyaga PVC 100-as minőségű poli(vinil-klorid). A csövek minősége megfelelő, ha egyenesek, felületük teljesen sima, alkotói a csőtengellyel párhuzamosak, keresztmetszetük kör alakú. A csövek gyártási hossza 6 m, hossztűrése 20 mm. Színük sötétszürke.

A PVC nyomócsőidomok fröccsöntéssel készülnek ütésálló PVC porból, mentes vagy ragasztós kivitelben. A ragasztómentes ivóvíz vezeték csöveket korrózióálló, saválló acélból készült fémgyűrű erősítéssel gyártják, enélkül menetes idomot beépíteni tilos.

A CPVC nyomócső használati melegvíz-vezeték, illetve kis hőmérsékletű fűtési vezeték készítésére alkalmazható. A felső hőmérsékleti határ, 50 éves üzemeltetési időtartamra, 60 °C, max. 7 bar üzemi nyomáson. A nyomás csökkentésével a hőmérséklethatár növekszik, azonos élettartam mellett.

Fertőtlenített ivóvízcsövek

Az utánklórozott PVC vegyszerállósága a közönséges PVC-hez hasonló, savaknak, lúgoknak nagy hőmérsékleten is ellenáll, azonban klórtartalmú vagy aromás szénhidrogének megtámadják.

A CPVC csövek méreteit a DIN 8079 szabályozza. A CPVC csövet hat nyomásfokozatban gyártják:

  • Nyomásfokozat 1, 2, 3, 4, 5, 6
  • Üzemi nyomás 4, 6, 10, 16 bar.

Az egyes fokozatú szellőzővezetékként használható a 6-os vastagított falúcső.
A PVC lefolyócsöveket ott szabad alkalmazni, ahol az abban folyó víz hőmérséklete a 60 °C-ot tartósan nem haladhatja meg. Ezért lakó- és kommunális épületekben használható, míg ipari épületekben csak azokon a helyeken, ahol a körülmények háztartási viszonyokhoz hasonlóak.

Gumigyűrűs kötés esetén a csővezetékben csak olyan anyagok vezethetők, amelyekkel szemben a gumigyűrű ellenáll.

 

Műanyag vízvezetékhálózat kialakítása és szerelése. Néhány további téma, melyről érdemes lehet tovább olvasni: ivóvízrendszer szolgáltatás, fertőtlenítés klór, műanyag cső szerelése, klór alkalmazása, PVC ivóvízrendszer.